بزرگترین مزرعه طلای سرخ غرب کشور در انتظار صنایع تبدیلی
به گزارش دیجیپا، همدان امروزه زعفران ایران نه تنها به عنوان گرانبهاترین ادویه لوکس جهان شناخته می شود بلکه به عنوان نمادی از پایداری و سازگاری با اقلیم ایران، راهکاری هوشمندانه برای رویارویی با چالش های زیست محیطی و کم آبی به حساب می آید.
در بالاتر از یک دهه گذشته کشت این ادویه لوکس و گران قیمت معروف به طلای سرخ با عنایت به تغییر اقلیم در استان همدان هم رونق گرفته و به عنوان یکی از محصولات کم آب بر با ارزش افزوده بالا در سبد کشت کشاورزان در جهت تغییر الگوی کشت جای خودرا بازکرده است.
اکنون استان همدان در جهت مواجهه با کم آبی، با جهش چشم گیر ۲۲ برابری در سطح زیر کشت زعفران و افزایش ۳۹ برابری در میزان تولید از سال ۱۳۸۴ تا حالا را دارد و این محصول کم مصرف و ارزآور را به اولویت اصلی توسعه کشاورزی خود تبدیل نموده است.
در این میان فرآوری و بسته بندی این ادویه گرانبها یکی از نیازهای ضروری استان همدان برای پیشگیری از خام فروشی این طلای سرخ به حساب می آید تا ارزش افزوده و ارزآوری دو چندانی را نصیب این استان کند.
شهرستان کبودراهنگ یکی همچون شهرستانهایی بوده که در کشت زعفران گامهای خوبی برداشته و اکنون بزرگترین مزرعه گسترده زعفران غرب کشور در این شهرستان واقع شده ضمن این که در برندینگ و بسته بندی، صادرات و بازاریابی این محصول هم در استان ورود خوبی داشته و علاوه بر آن در چارچوب کشت قراردادی برای توسعه این محصول باارزش ورود پیدا کرده است.
نبود زیرساخت های صنایع تبدیلی زعفران در همدان
محمد جواد قیطاسی، یکی از زعفران کاران کبودراهنگی از کشت گسترده زعفران خود در این شهرستان آگاهی داد و به ایسنا اظهار داشت: این مزرعه ۳۰ هکتاری زعفران در کبودراهنگ یکی از بزرگترین مزرعه های زعفران غرب کشور بوده که از این سطح ۳۰ هکتاری در سالجاری ۴۰۰ کیلوگرم محصول زعفران برداشت شد.
وی اظهار نمود: اکنون زعفران تولید شده این مزرعه علاوه بر ارسال به تمام کشور، به خارج از کشور بخصوص به کشور عمان هم صادرات می شود.
وی، اشتغال فصلی این مزرعه گسترده زعفران را در فصل برداشت بصورت مستقیم در سرمزرعه ۲۰۰ نفر برشمرد و اشاره کرد: ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ نفر نیرو هم در فصل برداشت محصول بصورت کاردر منزل در پاک کردن زعفران برداشت شده این مزرعه فعالیت دارند.
این زعفران کار کبودراهنگی که در ارتباط با کاشت، تولید و خدمات کشت زعفران دارای فعالیت است، خاطرنشان کرد: به زودی درحال وارد شدن به حوزه بسته بندی زعفران هم خواهیم شد که با این مبادرت به طور مستقیم نسبت به بسته بندی زعفران تولید شده مزرعه خود اقدام خواهیم داشت.
قیطاسی با اعلان اینکه در روند اداری صادرات زعفران تا حدودی دارای مشکل هستیم که تسهیل کردن پیچ و خم صادرات زعفران برای زعفران کاران امری لازمست، اظهار داشت: جدا از برداشت زعفران، باید طوری باشد که زعفران تولید و برداشت شده را با ارزش افزوده به خارج از کشور صادرات داشته باشیم که در این رابطه مشکلات روند اداری صادرات تا حدودی باعث سردرگمی تولیدکننده و صادرکننده زعفران می شود.
یکی از زعفران کاران با تجربه استان همدان با سابقه ۱۴ ساله در این عرصه، تصریح کرد: استان همدان به سبب اختلاف زیاد بودن دمایی شب و روز از شرایط و اقلیم بسبار خوبی برای کشت زعفران به حساب می آید و کیفیت زعفران تولید شده استان همدان بسیار بالاست.
این بهره بردار کشاورزی با اعلان اینکه با وجود کشت گسترده زعفران، بسته بندی این محصول گیاه لوکس یکی از نیازهای این مزرعه بود که با پیگیری لازم زیرساخت آنرا هم به وجود آورده ایم و به زودی بسته بندی محصول مزرعه هم توسط این مجموعه صورت خواهد گرفت، اشاره کرد: مواد اولیه خام زعفران را برای این مزرعه باکیفیت بالا در دسترس داریم و مجبور نیستین از سایر شرکت ها خرید داشته باشیم.
قیطاسی با اشاره به این که اکنون در این مزرعه گسترده ۳۰ هکتاری زعفران افزون بر ۲۰۰۰ تن پیاز زعفران داریم که به عنوان سرمایه ما به حساب می آید و از آن حجم محصول را برداشت داریم، افزود: با عنایت به خشکسالی و کاهش بارشها و اُفت آب های زیرزمینی کشاورزان باید نسبت به تغییر الگوی کشت در مزارع خود توجه ویژه داشته باشند و به سوی کشت های کم آب بر با راندمان بالا حرکت کنند.
وی با اعلان اینکه ۱۴ سال پیش کشت زعفران را در ۵۰۰ متر زمین کشاورزی با سرمایه یک میلیون تومان آغاز کردم، اشاره کرد: بر آن هستیم که برای سال آینده بصورت مجزا و به مشارکتی ۵۰ هکتار مزرعه زعفران جداگانه کشت نماییم که در این رابطه برای کشت در چارچوب کشت قراردادی به مزارع دیگر و به سایر روستاهای شهرستان کبودرآهنگ ورود خواهیم کرد.
این کشاورز کبودراهنگی اظهار داشت: در این رابطه کشاورزان نسبت به کشت و برداشت زعفران مورد نظر اقدام نموده و سرگل آنرا به ما تحویل خواهند داد و ما هم با سیستم های خنک کننده ای که داریم نسبت به خشک کردن محصول اقدام خواهیم کرد و بازاریابی آن برای صادرات را هم برعهده خواهیم گرفت و با این کشت قراردادی زعفران کاران مشکلی برای خشک کردن، بسته بندی و بازاریابی آن نخواهند داشت.
وی با اعلان اینکه نیاز آبی کم از مهم ترین مزایای کشت زعفران است، اظهار داشت: طی سالهای اخیر شاهد افزایش و توسعه کشت این محصول در سطح استان همدان هستیم و در صورت توسعه کشت زعفران در مناطق مستعد استان همدان شاهد درآمد زایی قابل توجه کشاورزان هم خواهیم بود.
قیطاسی، آب وهوای مطلوب همدان را برای کشت این محصول مناسب دانست و با اعلان اینکه زعفران می تواند، جایگزین مطلوبی برای محصولاتی باشد که نیاز بالایی به آبیاری دارند، اظهار نمود: زعفران محصولی یک ساله با دوره بهره برداری هفت ساله است و به سبب نیاز آبی پایین، گزینه ای مناسب برای توسعه کشاورزی در وضعیت کم آبی استان شمرده می شود، همین طور کیفیت و رنگ متمایز زعفران همدان، باعث افزایش تقاضای کشورهای همسایه برای این محصول شده است.
وی یکی از اشکالات زعفران کاران استان همدان را نبود زیرساخت های فرآوری و صنایع تبدیلی زعفران در این استان دانست و تصریح کرد: قطعا وجود زیرساخت های صنایع تبدیلی زعفران از نقش مؤثری در ارزش افزوده دو چندان آن برخوردار خواهد بود که توجه ویژه به صنایع تبدیلی این طلای سرخ هم در استان با بهره گیری از ظرفیت بخش خصوصی امری ضروریست.
برداشت ۶۵۰ کیلوگرم زعفران از مزارع کبودراهنگ
علی سرخوش، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کبودراهنگ از برداشت ۶۵۰ کیلوگرم زعفران از سطح مزارع این شهرستان آگاهی داد و به ایسنا اظهار داشت: سطح مزارع زعفران این شهرستان ۵۵ هکتار بوده که از این میزان سطح، ۳۰ هکتار آن به شکل گسترده است.
وی ادامه داد: متوسط برداشت کشوری زعفران میانگین چهار تا ۶ کیلو بوده که در این رابطه با انجام امور به زراعی از مرحله انتخاب بذر تا کاشت و برداشت متوسط برداشت زعفران در این شهرستان ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرم است.
سرخوش بیان کرد: زعفران شهرستان کبودراهنگ به خاطر کیفیت بالا و مطلوب خود متقاضیان بسیار زیادی در داخل و خارج از کشور داشته و حتی از استانهای شمال غرب و شمال شرق کشور هم برای خرید زعفران کبودراهنگ به استان همدان مراجعه دارند ضمن این که زعفران این شهرستان به کشورهای حاشیه خلیج فارس هم صادر می شود و خواهان بسیاری دارد.
وی با اشاره به این که یکی از نقاط قوت توسعه سطح زیر کشت زعفران در این شهرستان وجود برندینگ و بسته بندی این محصول کشاورزی لوکس و گرانبها بوده که این شرکت مورد نظر از صفر تا صد مراحل کاشت تا فرآوری و بازاریابی محصول زعفران کشاورزان این شهرستان را تسهیل بخشیده است، بیان کرد: این شرکت مورد نظر اجرای کشت قراردادی، تأمین نهاده مورد نیاز زعفران را برای متقاضیان هم دارد و کشاورزان زعفران کار شهرستان مشکلی برای کشت این طلای سرخ کم آب بر در تغییر الگوی کشت خود ندارند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کبودراهنگ افزود: بر طبق برنامه ریزی و اقدامات آموزشی و ترویجی و برگزاری همایش ها و نشست های تخصصی با کشاورزان، برنامه ریزی شده ۳۰ هکتار کشت زعفران جدید دیگر به سطح اراضی زعفران شهرستان در سال آینده اضافه شود.
سرخوش افزود: دولت و نهادهای مسئول در جهت دفاع از زنجیره تولید، بر توسعه کشت قراردادی تمرکز کرده اند و این حمایت شامل مزارعی می شود که پروسه کشت، فرآوری، بسته بندی و صادرات را بصورت یکپارچه انجام می دهند.
ایشان سپس اظهار داشت: تسهیلات و حمایت های مالی هدفمند برای شرکت ها و مزارعی که در جهت این کشت قراردادی، خصوصاً در شهرستان کبودرآهنگ، فعالیت می نمایند، در دستور کار قرار گرفته و این اقدامات نشان میدهد که توسعه کشت هایی با مصرف آب پایین و ارزش صادراتی بالا، اصلی ترین سیاست کشاورزی همدان در سالهای آتی خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: زعفران به عنوان یک محصول کم آب بر و ارز آور خصوصاً در مناطقی که با بحران شدید آب مواجهند، در الگوی کشت مورد تاکید قرار گرفته است.
هیچ کارخانه تخصصی فرآوری زعفران در مقیاس صنعتی در همدان فعال نیست
حسن محمدی، مدیر صنایع تبدیلی جهادکشاورزی همدان هم اظهار داشت: اکنون هیچ کارخانه تخصصی فرآوری زعفران در مقیاس صنعتی در این استان فعال نیست.
وی با اعلان اینکه ایجاد واحدهای صنایع تبدیلی کوچک مقیاس در روستاها و شهرهای تولیدکننده با بهره گیری از تسهیلات جهاد کشاورزی و صندوق کارآفرینی امید پیگیری می شود، خاطرنشان کرد: ایجاد زیرساخت های فرآوری و بسته بندی می تواند همدان را در کنار خراسان رضوی به یکی از قطب های مهم زعفران کشور تبدیل کند.
به گزارش دیجیپا به نقل از ایسنا، به نظر می آید در کنار توسعه سطح زیر کشت زعفران در استان همدان باید به زیرساخت های صنایع تبدیلی این ادویه لوکس و باارزش با بهره گیری از سرمایه گذاران بخش خصوصی توجه ویژه شود.
به اجمال، وی، اشتغال فصلی این مزرعه گسترده زعفران را در فصل برداشت به طور مستقیم در سرمزرعه ۲۰۰ نفر برشمرد و اشاره کرد: ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ نفر نیرو هم در فصل برداشت محصول به طور کاردر منزل در پاک کردن زعفران برداشت شده این مزرعه فعالیت دارند. قیطاسی با اشاره به اینکه در روند اداری صادرات زعفران تا حدودی دارای مشکل هستیم که تسهیل کردن پیچ و خم صادرات زعفران برای زعفران کاران امری لازمست، عنوان کرد: جدا از برداشت زعفران، باید طوری باشد که زعفران تولید و برداشت شده را با ارزش افزوده به خارج از کشور صادرات داشته باشیم که در این رابطه مشکلات روند اداری صادرات تا حدودی موجب سردرگمی تولیدکننده و صادرکننده زعفران می شود. هیچ کارخانه تخصصی فرآوری زعفران در مقیاس صنعتی در همدان فعال نیست حسن محمدی، مدیر صنایع تبدیلی جهادکشاورزی همدان هم عنوان کرد: حال هیچ کارخانه تخصصی فرآوری زعفران در مقیاس صنعتی در این استان فعال نیست.
منبع: دیجیپا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب